Posted on Leave a comment

La ceas de toamna- Gura Raului

DSCN7502 (600 x 450) Cate inimi care bat atatea locuri tainice. Fiecare suflet are chemarea lui si fiecare om isi stie locul in adancul inimii sale. Privind pe geam afara la satul meu, imi pare ca m-am nascut aici intre doi brazi, cu inima lipita de pamantul acesta stancos, cu fruntea racorita de roua diminetii, cu lacrimile spalate de ceata ce se pogoara din munti. Bunatatea acestor oameni imi indulceste borcanul cu fructe, si imi da puterea sa zambesc si sa invat in fiecare zi sa fiu om.

Casele se insiruiesc una dupa alta, ca margelele pe sirag si se imbratiseaza formand un zid de cetate: Cetatea Gura Raului. De ce-i zic cetate, pentru ca asta nu-i sat obisnuit, are oameni faini si tari ca brazii in vant. Nu se indoiesc dupa vremi ci isi pastreaza esenta si prezenta. Oameni gospodari, oameni ce isi iubesc muntii ce-i strajuiesc cu drag si ce nu se imbata cu viata dulce de oras. Nu vor a se duce pe plaiuri mai bune,  ci isi cresc copiii aici asa cum au facut-o si mosii lor . Si-i cresc asa cum stiu ei, respectuosi, mandri ca-s gurani, mandri ca-s romani, harnici, oameni tot una si unul.

14047147_1479966882017190_2688439069666199443_o

La ceas de toamna Gura Raului se pregateste de iarna. Gospodinele fac conserve, gospodarii taie lemne, copiii strang frunzele iar casele parca prind viata prin cosurile ce fumega . Astazi am intalnit iar tot satul imbracat in haine romanesti la biserica, cu primarul in frunte si cei mai de seama oameni din sat. Au regulile lor bine stabilite si viata lor pare desprinsa din etern, caci bine a zis Lucian Blaga ca :”vesnicia s-a nascut la sat”. Gura Raului e o minune caci aici timpul nu exista, dragostea e vie iar credinta neclintita.

 

admin-ajax

 

Toamna este cel mai frumos anotimp la munte. Totul se transforma si parca Dumnezeu te surprinde cu penelul modificand clipa de clipa culorile. Incerc sa tin pasul cu vremea de afara, cu satul meu si cu natura ce ma inspira in fiecare moment. Asa am plasmuit o reteta noua, la gura sobei, cand flacarile imi jucau in fata ochilor, usturoiul a indragit ardeiul iute, murat si impreuna au dat nastere la Mujdei Ardeiat. O imbucatura numai buna sa te incalzeasca in prag de iarna.

 

Daca nu ati fost toamna la munte este momentul sa o faceti, nimic nu va va sterge mai bine oboseala orasului, nimic nu va va incalzi sangele mai bine decat un peisaj superb de toamna vazut de la gura sobei in Gura Raului, iar sobe avem destule pentru toti :-).

PiscaciosDaca la acestea veti adauga un platou de afumaturi , branzeturi, dar si o mamaliga si un Mujdei Ardeiat, cu siguranta veti ramane in suflet cu o amintire ce va va incalzi in zilele ramase pana la primavara.

La ceas de toamna-Gura Raului va asteapta neclintita, ca odinioara, cu acelasi mers si cu acelasi freamat venit parca din vesnicie.

 

Bocca del Rio(Lucian Blaga)

Să mă mai duc la13879265_958178264318397_3073253089437623668_n-600-x-450
Bocca del Rio,
şovăi în drum ori-
cît aş iubi-o.

Port încă-n gînduri
mierea, mirajul,
dar fără tine
rană-i peisajul.

Ţara-ntre dealuri,
satul sub lună,
Bocca del Rio
nu mă adună.

Îţi aminteşti tu
timpul şi locul
prinse-ntre ziduri,
zumzetul, socul?

Îţi aminteşti tu
verdele, stupii,
pe coperişe-n
gîngur hulubii?

Ce profeţie-n
zarea iubirei
fost-a atuncea
azi amintire-i.

Basme, otrăvuri
cald-pădureţe,
roşii amurguri,
patimi, frumseţe,

din amintire
beau cu nesaţiu.
Bocca del Rio,
rană în spaţiu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.